Кількість
|
Вартість
|
||
|
Чабер — ароматні прянощі зі свіжим терпким запахом та гострим перченим смаком. Духмяну рослину здавна вживали як приправу жителі побережжя Середземного та Чорного морів. Стародавні римляни плели вінки з розмарином. Такі прикраси не лише полегшували головний біль, а й були символом знатного походження.
Корисні властивості чабру
В листях запашної рослини містяться: каротин, вітамін С, фітонциди, дубильні речовини, смоли, мінерали, ефірна олія. Регулярне вживання чабру тонізує, поліпшує травлення та роботу нервової системи. Рекомендується в лікувальному харчуванні для хворих цукровим діабетом.
Калорійність 100 сухого чабру — 272 ккал.
Як вживати чабер
Духмяна приправа додається при готуванні птиці, телятини, риби, грибів (за винятком печериць), овочів. Її використовують у маринадах, соусах, супах, квашеній капусті. Чабер вважається незамінною спецією в стравах з квасолі та спаржі.
Запашна рослина додає оригінальну смакову нотку у випічку. Чабер використовують для ароматизації рослинної олії.
Чабер ідеально поєднується з орегано, шавлією, розмарином, фенхелем, майораном, базиліком, чорним перцем і чебрецем.