Горіхи більше не замочуємо!
Здивовані? Ми також.
Здавалося б всі лише звикли до того, що горіхи потрібно активувати, тобто замочити у воді перед вживанням, аж тут виявляється таки не треба...
Розказуємо детальніше.
Горіхи, як і бобові, містять фітинову кислоту - антинутрієнт, що погіршує роботу травлення. Замочування бобових зменшує вміст фітинової кислоти, отже закономірно було припустити, що якщо це допомагає у випадку з бобовими, то й з горіхами також спрацює. Однак це було лише припущення. Виявляється, що ніяких досліджень аби його підтвердити довгий час не проводили.
Лише у 2018 році новозеландські вчені провели низку дослідів щодо активації горіхів. Різні горіхи замочували у звичайній та підсоленій воді на 12 годин та на чотири години, після цього в горіхах виміряли вміст фітинової кислоти та активних компонентів. Результати здивували...
Виявилось що після замочування горіхів фітинова кислота якщо й зменшувалась, то не значно, а в деяких випадках ❗️ навіть збільшувалась, крім того, кількість мінералів та активних речовин в активованих таким чином горіхах також зменшувалась.
Що ж тепер робити з горіхами?
Висновок вчених простий, зменшення фітинової кислоти після замочування настільки незначне, що не варто на це витрачати час. І точно не варто витрачати гроші на вже активовані горіхи, які стали популярні останнім часом.
А якщо все-таки замочувати?
Якщо за рецептом потрібно замочити горіхи, для того, щоб пом'якшити їх, краще робити це в холодній воді та в холодильнику, оскільки тепле, вологе середовище - чудові умови для розвитку патогенних мікроорганізмів.
Висновок:
В будь-якому випадку прислухайтеся до свого організму, насолоджуйтесь горішками в міру, пам'ятайте, що найкраще їсти їх щодня потрохи, а не раз на місяць багато.💚