Кількість
|
Вартість
|
||
|
Білі зернята кунжуту (лат. Sеsamum) знайомі всім, як звична посипка на булочках чи бубликах. Та не всі знають, що декоративна роль — лише незначна частина ефективності насіння, яке у більшості східних країн має назву «сезам». Це дійсно суперфуд — з вагомим переліком корисних застосувань, приємним смаком з легкою гірчинкою.
Корисні властивості кунжуту
- Щоденне вживання кунжуту вбереже від хвороби серцево-судинну систему і сприятиме роботі серця — кількість поліненасичених жирних кислот сприяє зниженню рівня холестерину в крові.
- Жінкам кунжут допоможе покращити самопочуття під час вагітності, налагодити лактацію і комфортно пережити менопаузу.
- У 100 г кунжутного насіння міститься добова потреба організму у кальції, який сприяє гарному стану зубів і кісток, стимулює регенерацію кісткової тканини.
- Завдяки кальцію у складі його рекомендують вживати всім, хто відновлюється після переломів чи страждає від остеопорозу, не менш корисний він дітям, чиї кістки у період зростання потребують кальцію.
- Антиоксиданти, що містяться у насінні, роблять його ефективним профілактичним засобом у боротьбі з онкозахворюваннями і передчасним старінням.
Як вживати кунжут
Рекомендоване дозування — 30 грамів кунжуту на день, його можна їсти сирим і ледь присмаженим, додавати до каш і салатів, десертів і випічки. З нього можна робити кунжутне молоко чи східні ласощі — пасту тахіні, в яку, крім зернят, додається кунжутна олія.