Кількість
|
Вартість
|
||
|
Годжі, або Lycium barbarum (Lycium chinense) — це вид шипшини. Ягоди стали світовою сенсацією у 2004 році, коли у австралійському журналі «Bazar» вийшла стаття про антицелюлітні властивості годжі. Естафету підхопила американська «Los Angeles Times», яка написала, що вживання щодня однієї ложки ягід забезпечує повний комплекс вітамінів і захищає від раку.
У 2006 році японський вчений-лікар Х. Ву написав статтю, в якій стверджував, що біологічно активні речовини годжі здатні відновлювати зруйновану структуру ДНК. Чи не тому китайці з Гімалаїв живуть до 130 років?
Та насправді слава годжі вираховується віками. Недарма китайці здавна називають їх ягодами щастя — вони покращують настрій, допомагають відновитися після стресу.
Корисні властивості ягід годжі
- Сік годжі на Сході має славу «подружнього вина», бо діє і як антидепресант і як віагра — покращує чоловічу потенцію і якість сперми.
- У складі годжі 21 мінерал і 18 амінокислот, 8 з яких людський організм не виробляє. В ягодах є всі вітаміни групи В, вітаміну С в 500 разів більше, ніж у апельсині, а заліза в 15 разів більше, ніж у шпинаті.
- Завдяки лінолевій кислоті, яка здатна спалювати жир, ягоди годжі активно використовують дієтологи: розробляють спеціальні раціони, що допомагають очищати печінку, виводити токсини і підтримувати баланс мікрофлори кишківника при дієтичному харчуванні.
- Кислоти Омега-3 і Омега-6, полісахариди LBP, шо містяться у складі годжі, допомагають нормалізувати гормональний фон, стимулюють оновлення клітин, підтримуючи молодість шкіри.
Як вживати ягоди годжі
Вживають ягоди лише сушеними, достатньо однієї столової ложки на день. Цукор не додають, максимально зберігаючи корисні властивості. З годжі роблять настої, супи і чаї, додають у пироги і каші.