Щоб вас не лякало слово "салат", давайте одразу домовимося, що так ми називаємо не лише кулінарні витвори мистецтва дбайливо нарізані симетричними шматочками за рецептом з якогось модного журналу, з додаванням ракових шийок, м'яса рябчиків, каперсів...та всього іншого "що було в холодильнику". Салат - то для нас страва на кожен день, а отже цілком може складатися кількох, чи, навіть, з одненького, нашвидкоруч порізаного, овоча.

Так от про олію...

Найкориснішою харчовою олією вважається сиродавлена нерафінована олія, тобто та, що не підлягає нагріванню та усіляким маніпуляціям, як от дезодорування та хімічне очищення. З цієї причини одразу відкидаємо звичну нам соняшникову олію з супермаркету, оскільки на ній і смажити страшно, не те, що до салату додавати. Є ще звісно соняшникова нерафінована олія, однак найчастіше вона виготовляється з обсмажених зерен соняшника (звідси такий яскравий аромат), а це суттєво впливає на її користь.

Не менш популярною олією в Україні є оливкова. Ця олія має чудовий смак, та багато корисних властивостей, однак є нюанси, які варто врахувати при виборі олії. Extra-virgin olive oil – найкорисніша олія з прекрасним смаком, вичавлена фізичним способом, без застосування хімічної очистки, смажити на такій олії не можна, оскільки вона втратить при цьому всю користь. Однак оливкову олію не виготовляють в Україні, що суттєво впливає, як на її вартість, так і на кількість фальсифікату, тож до її вибору потрібно підходити дуже уважно.

Цікаво, що ще кількасот років тому жодна з цих олій не була поширена на наших землях. Оливкова вважалася дорогим заморським делікатесом, а харчову соняшникову олію почали виготовляти лише в 19-му столітті.

Натомість на теренах сучасної України здавна вирощували льон і коноплю, які використовували для виробництва олії та тканини. Зараз чомусь ці олії не особливо популярні, або ж сприймаються лише як ліки чи БАДи, а їхню кулінарну роль витіснили соняшникова та оливкова.

 

Задовго до появи соняшникової олії, у світі поруч з оливковою олією цінувалися також кунжутна, лляна, конопляна, гірчична, гарбузова, горіхова олія... Цей список можна продовжувати, бо були ще й олії притаманні для певного регіону.

Кожна з цих олій, попри значну користь для організму, має ще власний неповторний смак. Можна експериментувати, додаючи олії до різних  продуктів, створюючи власні унікальні поєднання. А ми обіцяємо ділитися, власними смачними експериментами ;)